TV 2Til forsiden
Underholdning
TV 2 Play

Fem grunner til at jeg elsker Schitt's Creek

Av TV 2 Play-redaksjonen

Storeslem på Emmy's

Coverbilde med hovedpersoner i Schitt's Creek

Schitt's Creek har vunnet 9 Emmys, blant annet:

Beste komiserie
Beste mannlige hovedrolle i komiserie
Beste mannlige birolle i komiserie
Beste kvinnelige hovedrolle i komiserie
Beste kvinnelige birolle i komiserie
Beste regi – komiserie
Beste manus – komiserie – for episoden «Happy Ending»

Undertegnede er i utgangspunktet ikke fan av sitcoms. Det meste blir for forutsigbart og over the top for meg. Forventninger var derfor ikke i taket når jeg fant frem den første episoden av Schitt’s Creek og trykket play. Jaggu ble det en fornøyelig overraskelse!
Alexander, TV 2 Play-redaksjonen

Aldri har en sitcom truffet meg på denne måten. Ikke bare storkoser jeg meg foran skjermen. Jeg finner meg også liggende våken om natta og tenke på denne serien på samme måte som jeg tidligere har ligget våken og tenkt på Carrie Mathison eller Ned Stark. Men hvorfor?

Schitt’s Creek kort oppsummert: Familien Rose trives best med vernissage og dyre viner, men når hele formuen ryker, må de flytte til den ukultiverte småbyen Schitt’s Creek og starte livene sine på nytt. Vi får gjennom Rose-familiens øyne oppleve det helt alminnelige for aller første gang, og vi får gjennom Schitt’s Creeks innbyggeres øyne se et glimt av det glamorøse og ekstraordinære.

Det var først hardt å sette fingeren på hva det er som gjør Schitt’s Creek så fengende, men etter tre sesonger har jeg sett meg ut fem kvaliteter som jeg mener gjør denne serien helt unik.

Så her er fem grunner til at jeg elsker Schitt’s Creek!

1. Casten og kjemien mellom skuespillerne

Skjermbilde fra Schitt's Creek

Jeg blir glad av å se skuespillerne samhandle med hverandre. Det ser rett og slett ut som de har det utrolig gøy på settet. Replikkene passer personlighetene godt, dialogene er morsomme og smarte, og det hele oppleves for meg veldig organisk.

2. Det er et personlig og lidenskapelig prosjekt

Skjermbilde av Schitt's Creek

Kanskje husker du ham som Jims far i American Pie. Komilegende Eugene Levy har skapt Schitt’s Creek sammen med sin sønn, Dan Levy. I serien spiller de Johnny Rose og David Rose – far og sønn. Dan er showrunner og får skrive farens replikker, og han forteller i et intervju med Stephen Colbert at han at gjerne henspiller på farens sensitive personlighetstrekk når han skriver manus. Eugenes datter, Sarah Levy, spiller servitør ved Schitt’s Creeks lokale kafé. Relasjonene mellom de involverte er en sentral kvalitet ved serien.

3. Serien er ikke over the top

Skjermbilde av Schitt's Creek

Som jeg var inne på innledningsvis, så er sitcoms altfor ofte over the top. Da mener jeg at konflikter og situasjoner eskalerer til det uutholdelige. Schitt’s Creek et friskt pust i så måte. Det oppstår selvsagt konflikter og fastlåste situasjoner, men vi får også være med på en forløsende reise når karakterene vikler seg ut av kniper. Her får vi et snev av feelgood og wholesomeness uten at det blir teit.

4. Karakterenes reise og utvikling

Skjermbilde av Schitt's Creek

Det er vanskelig å se vekk når rike og mektige faller – et premiss som gir grunnlag for mye komikk – men det er så mye mer givende å se at noen som virkelig prøver, lykkes til slutt. Det er denne gleden jeg føler på når karakterene prøver, feiler, prøver igjen og mestrer små og store utfordringer i sine nye liv. Kanskje oppdager de nye kvaliteter ved seg selv og andre?

5. Moira

Skjermbilde av Schitt's Creek

Du har sett henne som Kevins mamma i Hjemme alene-filmene. Catherine O’Hara spiller brilliant som familiens (og snart hele Schitt’s Creeks) glamorøse, om en smule fraværende, morsfigur. Med sine ekstravagante plagg og høye parykker skinner hun som en tropisk fugl i en by som er så liten at den aldri kan romme hennes enorme personlighet. O’Hara har en lang samarbeidshistorie med Eugene Levy, så kjemien deres foran kamera er noe helt spesielt.

Med dette håper jeg at noen føler seg kallet til å åpne denne skattekisten, og at en og annen der ute kanskje liker Schitt’s Creek like godt som meg.

Signatur-illustrasjon av Alexander

Storeslem på Emmy's

Coverbilde med hovedpersoner i Schitt's Creek

Schitt's Creek har vunnet 9 Emmys, blant annet:

Beste komiserie
Beste mannlige hovedrolle i komiserie
Beste mannlige birolle i komiserie
Beste kvinnelige hovedrolle i komiserie
Beste kvinnelige birolle i komiserie
Beste regi – komiserie
Beste manus – komiserie – for episoden «Happy Ending»