Til forsiden

Slik jobber vi med KI i TV 2

Av Chris Ronald Hermansen, Lene Hegland
Stemningsbilde fra kontoretStemningsbilde fra kontoret
Foto: TV 2

TV 2s redaksjoner bruker mange verktøy og tjenester som støtte når i nyhetsarbeidet.

Noen av disse benytter seg av kunstig intelligens (KI), og på denne siden finner du informasjon om hvordan vi benytter oss av disse tjenestene i redaksjonelt arbeid.

Vi deler informasjon om dette fordi vi mener det er viktig at alle som ser og leser TV 2s journalistikk forstår hva vi bruker, og ikke bruker, kunstig intelligens til.

Interne retningslinjer

Selv om utvikling innenfor kunstig intelligens går raskt, er det likevel noen ting som aldri vil endre seg. De nyhetene du leser eller ser på TV 2s plattformer skal være kontrollert og godkjent av våre journalister før publisering. Du kan stole på at det vi publiserer er kvalitetssikret av redaksjonen vår, på lik linje med alt annet vi publiserer.

TV 2s journalister arbeider etter Vær varsom-plakaten. Selv om det er mange år siden disse pressetiske retningslinjene ble vedtatt, står de sentrale hovedreglene der seg også godt i møte med utviklingen innen kunstig intelligens.

Det vi formidler skal fortsatt være sant, balansert og faktasjekket. Det gjelder uavhengig av om vi har benyttet oss av verktøy med kunstig intelligens, eller ikke.

Selv om Vær varsom-plakaten er viktigst, har vi også laget egne retningslinjer for bruk av kunstig intelligens i redaksjonen. Disse skal alle våre journalister forholde seg til i sitt arbeid.

Retningslinjer: Bruk av kunstig intelligens i TV 2 Nyheter

Informasjonsplakat Informasjonsplakat

Åpenhet om metoder og modeller

Vi tror det er viktig at du som bruker kan se hvordan vi bruker disse verktøyene. På denne siden kan du finne detaljerte opplysninger om hvordan vi bruker ulike språkmodeller, verktøy og tjenester for å støtte journalistene våre i sitt arbeid.

Noen av modellene vi bruker i dag inkluderer Nasjonalbibliotekets NB Whisper, Microsoft Azure Speech to Text, Claude fra Anthropic og GPT-4 fra OpenAI.

Vi tester kontinuerlig modellene i bruk, da de stadig utvikles, og vi tilpasser bruken av dem etter hva de er best egnet til. Vi prøver så langt det er mulig å benytte språkmodeller som kommer fra norske aktører. Gjennom MediaFutures samarbeider vi med forskningsmiljøer i Norge for å støtte utviklingen av lokale modeller.

Medarbeider i TV 2 jobber med KIMedarbeider i TV 2 jobber med KI
Foto: TV 2

Eksempler på KI-verktøy vi bruker

Transkribering

TV 2 benytter kunstig intelligens til å gjøre om lydopptak til tekst. Dette gjør at vi kan levere nyhetene raskere og mer presist.

Språkmodeller: Vi bruker Whisper fra Nasjonalbiblioteket og OpenAI for transkribering av lyd til tekst. For live-transkribering av direktesendinger bruker vi Microsoft Azure og forbedrer teksten med GPT-4.

KI-klipping av videoinnhold

- Nominert til prisen for Årets nyskapning 2024.

TV2.no bruker kunstig intelligens for å effektivisere prosessen med å klippe høydepunkter fra Eliteserien. Teknologien gjør det mulig å raskt hente ut relevante klipp og lage sammendrag i sanntid, noe som gjør at redaksjonen kan fokusere på mer detaljert innhold.

Vi vil oppdatere denne siden fortløpende.