Til forsiden
Sport

TV 2 Sportens eksperter og profiler: Roller og bindinger

TV 2 Sporten har en formidabel stab med kunnskapsrike eksperter. Her finner du oversikten over hvilke samarbeidspartnerer og andre roller de har i sitt daglige sivile liv.

Av TV 2 Sport-redaksjonen
Portrett av Jon Børrestad og Jesper MathisenPortrett av Jon Børrestad og Jesper Mathisen
Jon Børrestad og Jesper Mathisen.Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Ønsket er å opplyse om relevante verv og bindinger, slik at vi viser full åpenhet og opprettholder tillit.

Listen vil bli ajourført kontinuerlig ettersom samarbeid og avtaler kommer til og faller fra.

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen forklarer bakgrunnen:

TV 2 Sporten har et korps med eksperter og kommentatorer som vi er svært stolte av og som muliggjør vår ambisjon om å være ledende på formidlingen av sport i Norge. Det er unik erfaring, innsikt og kompetanse i dette miljøet. Vi opplever et søkelys rundt de ulike rollene og bindingene profilene har, og da spesielt ekspertene våre. Det er sunt og skjerpende - samtidig som det er en krevende øvelse nettopp fordi mange av de beste og mest populære formidlerne har mange ulike relasjoner og bindinger opparbeidet gjennom et langt liv i idretten. Vårt svar er derfor total åpenhet og ærlighet. De opplysningene som ligger til grunn for våre redaksjonelle vurderinger skal være fritt tilgjengelig for publikum og til enhver tid synlig fra veien. Alltid og uten unntak. Det er publikums tillit vi lever av, og det er denne tilliten vi bygger gjennom å levere maksimalt også på innsyn.

Vi ruller derfor i dag ut en oversikt over våre eksperters roller, bindinger og relevante relasjoner. Dette er et levende dokument vi oppdaterer fortløpende og som blir lenket til i alle saker der ekspertene våre er involvert. Vi vil i tillegg oftere nevne disse forholdene på luften under direktesendt sport, også her med henvisning til den uttømmende oversikten på nett. For de profilene som regelmessig og i større omfang benyttes av TV 2 Sporten som kilder til informasjon eller intervjues om sine meninger, publiserer vi altså en løpende oppdatert oversikt slik at publikum kan orientere seg om den enkeltes posisjon. Vi skjerper i tillegg den interne bevisstheten rundt temaet. Blant ekspertene og i redaksjonsledelsen. Og vi tydeliggjør hvem som er TV 2s eksperter på området og hvem som er våre gjester invitert på bakgrunn av kunnskap og erfaring. Færre vil fremover være TV 2 Sportens ekspert på ulike grener, flere vil være supret og kreditert med sine meritter. Det er også en nyttig opprydning og klargjøring.

Det er naturlig nok stor interesse rundt Petter Northug og hans rolle i langrennssendingene våre etter at Northug AS gikk inn som sponsor rundt skilandslaget. I årene som kommer vil Petter være blant de mest interessante og innsiktsfulle stemmene rundt langrenn. Han besitter åpenbare kvaliteter vi ønsker at våre seere skal få ta del i. Svaret er ikke å stenge Petter ute av sendingene, men å tydeliggjøre hans roller på tv og nett. Seerne skal være helt trygge på at det ikke ligger noen skjulte bindinger eller hemmelige dobbeltroller. Det skal være ryddig, ærlig og åpent. Slik bygger vi, og Petter Northug, tillit blant publikum.

Petter Northug opptrer alltid i en kontekst der det har skjedd en redaksjonell vurdering. Når han deltar hos oss er det lagt en plan. Han er ikke på selvstyr i Brilleland. Han uttaler seg i interaksjon med profesjonelle journalister som er forpliktet av Vær Varsom-plakaten (VVP) og TV 2s interne etikkregler. I de fleste sammenhenger er det også andre eksperter og gjester tilstede.

Kristian Kjelling trener Drammen Håndballklubb og kommenterer sine egne spillere på landslaget for Viasat. Det er ingen ting som er skjult for meg som seer her. Kjelling gjør en strålende jobb som ekspert og løfter seeropplevelsen. Jeg synes det er helt fair at Viasat benytter den beste kandidaten de har tilgjengelig for oppgaven så lenge seerne kan være helt trygg på hans ståsted.

I Vær varsom-plakaten punkt 2.2 står det: «Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Dette er et viktig poeng, men de grep vi gjør nå er nettopp for å verne om troverdigheten, og unngå spekulasjoner om integritet, gjennom full åpenhet og innsyn. I tillegg står det i VVP 2.3 «Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet», og det er det vi gjør gjennom utrulling av ekspert-oversikten på tv2.no.

Vi har ingen fasit på området. Når vi får kritisk søkelys gjør det oss mer årvåkne og vi går igjennom problemstillingene på nytt. Men når det ikke finnes en fullt ut ideell løsning uten å gi taleforbud til mange av de fremste formidlerne av sport som finnes i landet er det beste svaret vi kan gi full åpenhet, ærlighet og innsyn. Alle kan se alt og enkelt finne de opplysningene de måtte ønske. Slik bygger vi tillit og troverdighet blant publikum, og til syvende og sist er det det avgjørende for oss.

Alle kommer fra et sted. Alle har ulike relasjoner og bindinger. Hvis ikke ville de knapt vært interessante for publikum. De færreste av våre profiler lever av å være ekspert for TV 2 Sporten. Det er en bijobb som skal balanseres med andre oppdrag og roller. Dette er en utfordring for et redaksjonelt miljø og en vi ønsker å løse med maksimal åpenhet og ærlighet. Det vil neppe gjøre alle tilfredse, men over tid tror jeg vi kommer til å stå oss ganske godt på dette blant publikum.»

Har du synspunkter på saken, eller innspill til forbedringer, ta kontakt med sportsredaktør Vegard Jansen Hagen pr. e-post vjh@tv2.no.

Roller og bindinger for TV 2 Sportens profilkorps – en oversikt:

Yaw Amankwah er fotballekspert for TV 2 fra 2022. Han har tidligere spilt for blant annet Brann, Sandefjord og Stabæk. Alle oppdrag faktureres fra Yiaman AS der Yaw er eneeier. Han driver også med foredrags- og konferansiervirksomhet. Amankwah er medeier i Inside Out Analytics og YR Eiendom.

Fotballekspert for TV 2 fra 2017, nå TV 2 Sportens kommentator.

Mina er samboer med styremedlem i Klanen.

Ole Einar Bjørndalen la opp i 2018 etter en enestående karriere. Nå er han engasjert av TV 2 som rettighetshaver for skiskyting fra sesongen 2022/2023.

Han har bodd i Monaco siden 2018.

Ole Einar Bjørndalen har en binding til Pål Gundersen rundt utvikling av skiskytterstadion på Geilo. Geilo har som mål å lage et internasjonalt anlegg.

Sander Austad Dale er programleder for TV2-programmet VAR-rommet. Sander er en av Norges største YouTube-profiler med til sammen 245.000 følgere fordelt på sine to YouTube-kanaler Randulle og Dulle.

Sander samarbeider med Rema og har ambassadøravtaler med Bama og Adidas. I tillegg jobber han med EA for promotering av FIFA 22.

Sander er tilknyttet YouTube-nettverket Splay One.

Bjørn Erevik er ishockeyekspert for TV 2. Han har jobbet i kanalen siden 2008.

Han har en sportslig karriere som både spiller og trener på bredde- og elitenivå for Frisk Asker.

Sønnen Marcus Erevik (18) spiller for Frisk Asker i Elitehockeyligaen.

Solveig Gulbrandsen er fotballekspert for TV 2 fra 2017.

Hun jobber som vikar på Wang Toppidrett Oslo.

Solveig er med i trenerteamet til Kolbotn kvinnefotball og sitter i NFF sin trenerkomite.

Marius er en 36-år gammel tidligere skihopper som har jobbet i Kollenhopp siden 2008, hvor han har vært trener på ulike nivåer. I tillegg bidrar han på Wang Toppidrett som trener i både hopp og kombinert.

For øyeblikket er han sportslig leder i Kollenhopp og har hovedansvaret for elitesatsingingen for dem som er rett bak landslaget i nivå. Han hjelper også til i den daglige treningen til Marius Lindvik og Kristoffer Eriksen Sundal når de er hjemme i Oslo.

Idrettsutøver i Triatlon

Morten har drevet med Triatlon siden 2011 og på høyt nivå siden 2012.

Han var på Juniorlandslaget i Triatlon i 2013 og 2014 + Seniorlandslaget i 2017 og 2018.

Var ekspertkommentator for TV2 med Mads Kaggestad for Triatlon under OL i Rio 2016.

Morten sitter på en erfaring og kunnskap som veldig få andre i Norge har om utøvere og sporten.

Har deltatt for Norge i en rekke internasjonale konkurranser blant annet EM i 2017 og 2018 og deltatt på flere World Cup konkurranser som utøver.

Gro Hammerseng-Edin har vært tilknyttet TV 2 siden 2015.

Hun er daglig leder i Hammerseng-Edin AS som hun eier sammen med ektefellen Anja Hammerseng-Edin.

Athenas.no booker foredragsjobber for henne.

Atikko.no er under den samme paraplyen (de booker kulturhusarrangement).

Gro er Specsavers Ambassadør.

Gro har sluttet i deltidsstillingen med delansvar for jentelandslaget (2006) til Norges Håndballforbund.

Gro er ute av styreverv i Larvik HK og ute av Chairwoman-vervet hun hadde i det internasjonale håndballforbundet.


Jon Ludvig Hammer er TV 2s sjakkekspert.

Jobber med Chessable, som er en del av Play Magnus-gruppen, for å lage et sjakk-kurs. Han har tidligere gjort produktutvikling på konsulentbasis for Play Magnus.

Eier aksjer i Dortmund fotballklubb i tillegg til flere indeksfond. Styreleder i foreningen Norway Gnomes, et norsk lag i internettsjakkligaer.

Har også vært kommentator hos VG-tv og Chess.com.

Sekundant (åpningshjelper/trener) for Magnus Carlsen i perioden juni 2013 - desember 2014.

17 år på landslaget i alpint, la opp i mars 2020.
OL-bronse i lagkonkurransen fra PyeongChang 2018. 2 seirer og 6 pallplasser i verdenscupen.
55 topp ti-plasseringer i verdenscupen.
Jobber også med alpint for NRK. Er ambassadør for Narvik2027. Har samarbeid med Reusch og Rossignol (både ski og klær). Er Blæst- og Thule-produktambassadør.

Mads Kaggestad er sykkelekspert for TV 2 fra 2008.

Mads er tidligere proffsyklist i Credit Agricole der han i fem år var lagkamerat med Thor Hushovd.

I tillegg til rollen som sykkelkommentator og ekspert i TV 2 er han medeier i Avantas Aktiv og Mads Kaggestad AS. Avantas Aktiv AS jobber med næringslivet innenfor motivasjon og oppfølging av mosjon som oppfølgingsmål.

I 2021 opprettet Kaggstad et felles AS med Ole Petter Hjelle som heter Hjernesterk AS. Sammen har de podkasten Hjernesterk.

Hans Olav Lahlum er TV 2s sjakkekspert.

Medlem og lagsjakkspiller for Akademisk Sjakklubb Oslo. Tidligere mangeårig medlem og lagsjakkspiller for Gjøvik Sjakklubb og for Porsgrunn Sjakklubb.

Leder for Norges Sjakkforbunds reglementsutvalg o i tidsrommet 1992-2001 turneringssjef og sentralstyremedlem i Ungdommens Sjakkforbund. I årgangen 2006 var han ansvarlig redaktør for Norsk Sjakkblad. Som sjakkommentator har han tidligere også hatt oppdrag for VGTV.

Han har i samarbeid med ulike klubber og kretser vært arrangør og/eller turneringsleder for en lang rekke lokale, nasjonale og internasjonale sjakkturneringer. Han er tildelt titlene International Arbiter og International Organizer fra verdenssjakkforbundet FIDE.

Bøkene skrevet av Hans Olav Lahlum utgis på Cappelen Damm forlag. Han har hatt oppdrag for Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Høgskolen i Lillehammer.

Tidligere landsstyremedlem i SV, leder for Oppland SV og leder for Gjøvik SV. Han er siden høsten 2019 folkevalgt medlem av kommunestyret og leder for kontrollutvalget i Gjøvik kommune. I perioden 2019-2023 var han også medlem av fylkestinget i Innlandet fylkeskommune.

Dag Otto Lauritzen er sykkelekspert for TV 2 fra 1997, samt programleder sammen med Kristian Ødegård på diverse programserier for TV 2, bla På Hjul med Dag Otto, På Tur med Dag Otto, Huskestue, og Kompani Lauritzen for kjendiser, samt Kompani Lauritzen Tropp 1, Tropp 2 osv. - alle for TV 2.

Dag Otto jobber fra sitt eget AS, Stili Invest AS. Foredrag, konferansieroppdrag, sykkelturer i utlandet, samt noen markedsføringsprosjekter er en del av virksomheten. Dette gjøres i samarbeid med diverse booking-byråer.

Samarbeidspartnere: Scott sykler, Retyre, Bikefolder.no,

Dag Otto eier varemerket: DO2. Har diverse produkter, foreløpig sykkel- og sportsbekledning.

Morten Langli er fotballkommentator og - ekspert.
Han er styremedlem og konsulent for Stall Courant AB, som er en av verdens største eier og oppdretter av travhester i Sverige, USA og Frankrike. Utover dette har han ingen andre oppdragsgivere enn TV 2.

Brede Hangeland startet sitt samarbeid med TV 2 i 2016. Frem til han gikk inn i herrelandslagets trenerteam i 2021, jobbet han regelmessig som fotballekspert. Nå er han engasjert på enkeltkamper eller mesterskap som gjeste-ekspert.

Jesper Mathisen er fotballekspert for TV 2 fra 2015. Han har tidligere spilt for Start, og har også aldersbestemte landskamper for Norge.

Alle oppdrag faktureres fra Matta AS der Jesper er eneeier. Det gjelder også noe foredrag og konferansiervirksomhet.

Anniken Mork er ekspertkommentator skihopp for TV 2 fra vinteren 2021.

Hun er tidligere skihopper og har deltatt i World Cup i perioden 2015-2018 og VM i Lahti i 2017. Hun jobber i dag som veterinær for Buksér og Berging og som hopptrener i Kollenhopp med fokus på rekrutteringsarbeid og jentehopp.

Maud Rødsmoen er sjakkekspert for TV 2 fra 2020.

Hun har oppnådd tittelen Woman Fide Master og har representert Norge på kvinnelandslaget ved flere anledninger de siste årene.

Hun er utdannet som sivilingeniør i industriell matematikk fra NTNU og jobber som redaksjonell utvikler i Nettavisen.

Simen Stamsø-Møller er fotballekspert for TV 2 fra 2015.

I sin aktive fotballkarriere spilte han for Strømmen, Kjelsås og Tromsø. Han begynte å kommentere som 22-åring.

Simen er fra 2024-sesongen sportslig leder i Kjelsås IL. Utover dette har han ingen kommersielle verv eller sponsorer.

Petter Northug startet sitt samarbeid med TV 2 i 2019. Petter har vært aktiv langrennsløper og en del av NSF sitt landslag fram til 30. april 2019.

I dag er han engasjert i:

Petter Northug Holding AS. Eies av 100% av Petter Northug. John Northug er styreformann. Alle sponsoroppdrag og andre engasjement blir fakturert i sin helhet derfra.

Northug AS Eies til 75% av Petter Northug AS og til 25% av Hallan Invest AS. Terje Hallan er daglig leder og styreformann.
Northug AS har merkevarerettighetene til alle varianter av Petter Northug, Northug osv.
Northug AS har en eksklusiv lisensavtale med Brand Assist AS som produserer, markedsfører og selger Northug Eyewear. Er en del av NSF sitt leverandørnettverk i Skipool Norway.

Brand Assist AS produserer, markedsfører og selger øvrig Northug tekstil eksklusivt også. Petter Northug eier 44% av Brand Assist AS og sitter i styret. Jon Inge Gullikstad er øvrig eier, daglig leder og styreleder.

Team Northug AS er 100% eid av Petter Northug. Laget deltar i Ski Classics under navnet Team Janteloppet.

Frank Pedersen har kommentert triatlon de siste 3 årene for TV2.

Han har en sportslig karriere innen langrenn og triatlon, både som utøver og som løpsleder for en rekke nasjonale mesterskap og internasjonale arrangementer innen triatlon.

Frank jobber i dag som arrangementssjef i Norges Triatlonforbund og har fulgt triatlonlandslaget og verdenseliten innen triatlon tett i mange år.

Han er styreleder og daglig leder i EBP Management AS - sønnen Emil sitt selskap som ble verdensmester i 2019 i Esport spillet Fortnite.

Petter Soleng Skinstad er langrennsekspert for TV 2 fra 2018.

I tillegg er Petter aktiv langrennsløper med fokus på langløp og har sitt eget langrennslag sammen med broren Mårten, der far Åge fungerer som trener.

Dette innebærer samarbeidsavtaler med Coop, Swix, Toko, Madshus, Treningspartner, Visit Sjusjøen, Toten Treningssenter, Sulland Gjøvik, Northug eyewear, Sponser, Abilica, Polar, Puma, Zen Products, Skydda, Miiego, Sibirica, Worldloppet, Farmasiet, Gata Reklame, Bardufoss Aktivitetsmedisinske Klinikk og Vitamix .

Petter gjør også enkelte betalte oppdrag for ulike bedrifter knyttet til kurs og foredrag. Alt faktureres fra eget foretak «Ski Skinstad».

Bjørn Dæhlie er gudfar for Petter, og Petter har tidligere vært en del av NSFs junior- og rekrutteringslag.

Petter representerer Vind Idrettslag fra Gjøvik.

Petters far, Åge Skinstad, er sjef for VM i nordiske grener 2025 i Trondheim.

Lotte Sejersted er ekspertkommentar alpint hos TV 2 fra 2019/20-sesongen.

Hun var en del av alpintlandslaget fra 2006 - 2017. La opp i 2017.

Meritter: 16 NM Gull Senior, 1 gull Jr VM (2011), 6. plass i utfor i Sotsj-OL 2014

Bent Svele er håndballekspert for TV 2 fra 1997.

Han er for tiden daglig leder i HamKam.

Bents datter, Mia Solberg Svele, født 2001, spiller håndball for Storhamar. Hun har vært med på rekruttlandslaget og tidligere på yngre landslag.

Bent har tidligere vært trener på elitenivå for Storhamar, Stavanger IF og Kristiansand IF.

Erik Thorstvedt er fotballekspert for TV 2 fra 2008.

Erik har sitt eget AS, Silå AS. Foredrag og konferansieroppdrag i samarbeid med Seminarpartner er en del av virksomheten. Eriks sønn, Kristian, spiller for Sassuolo.

Magnus Drivenes er sykkelekspert hos TV 2.

Han har tidligere syklet aktivt på nasjonalt nivå og har jobbet som sykkeljournalist hos procycling.no. Han er utdannet lærer.

Drivenes er ambassadør for sykkelmerket Argon18 og klesleverandøren Bioracer, som blant annet leverer klær til Uno-X og INEOS Grenadier.

Tiril Kampenhaug Eckhoff er skiskytterekspert for TV2 fra 2023.

Hun la opp i 2023 og har vunnet 2 OL gull, 10 VM gull og 29 WC seiere i skiskyting.

Tiril er ambassadør og designer for Sandnes Garn og har en ambassadørrolle for BMW. Hun er også medeier i Bærum Padel AS.

Eckhoff tar også noen oppdrag for Norges Skiskytterforbund med fokus på yngre utøvere.

Erik Follestad er ishockeyekspert i TV 2 fra 2022. Han er tidligere ishockeyspiller for Frisk Asker, Vålerenga og det norske landslaget.

Follestad er også representert av influencerbyrget Max Social, som er eid av VGTV AS. Han er fast paneldeltaker i Sportsklubben, og programleder for podkasten «Hvordan har du det mann?» på Podme, som eies av Schibsted Norge AS.

Follestad har også roller i TV 2-seriene Iskrigerne og Innebandykrigerne.

Jan André Aasland er ishockeyekspert i TV 2 fra 2023. Han er tidligere trener for Frisk Asker, som han blant annet ledet til NM-gull i 2019.

Jan André har også en karriere som aktiv spiller bak seg. Han spilte i eliteserien for både Vålerenga og Manglerud Star.

Josefine Biseth Engmann er ishockeyekspert i TV 2 fra 2023.
Hun er aktiv spiller for Lillehammer i Bambusa-ligaen og det norske landslaget. Josefine jobber kun med Elitehockeyligaen for TV 2. Til daglig er hun også ansatt i Olympiaparken AS.

Ida har jobbet som håndballekspert for TV 2 siden 2022.

Hun har spilt for Byåsen håndball Elite frem til 2022. I perioden 2013-2016 spilt hun for de danske lagene Holstebro og FC Midtjylland, og Ungarske Gyør. Hun var en del av det norske kvinnelandslaget i håndball i perioden 2009-2016.

Ida jobber til daglig i full stilling i DRIVE Norge, og har ellers en liten rolle som rådgiver og spillerutvikler i Heimdal håndball. Hun har et eget enkeltmannsforetak som heter Ida Alstad.